غروب سرخ نام زيبا با آن همه رنگهاي به هم آميخته و مواجش يكي از دلپذيرترين مناظر طبيعي است. به هنگام تماشاي اين منظره شايد هم به خود گفته باشيم «خورشيد قرمز شده است»
البته بايد بدانيم كه اين خود خورشيد نيست كه هنگام غروب قرمز ميشود بلكه اين تنها نظر ماست كه در آن لحظهي خاص، خورشيد را بدينگونه جلوهگر مييابيم. آري، درست در همان لحظهاي كه خورشيد به نظر ما قرمز رنگ ميآيد،
مردمي كه هزاران فرسنگ در جهت غرب از ما دورند، هرگز آن را به اين رنگ نميبينند. تنها چيزي كه به هنگام غروب فرق كرده. و باعث رنگ قرمز خورشيد شده، مسافتي است كه نور آفتاب بايد آن را در داخل اتمسفر يا جو زمين بپيمايد، چه هر اندازه كه خورشيد از افق پايينتر ميرود مقدار مسافتي را كه نور در جو ميپيمايد، بيشتر ميشود. اكنون بخاطر ميآوريم كه نور آفتاب تركيبي است از نورهاي رنگارنگ، نور آفتاب به طور عادي به نظر ما سفيد جلوه مي:ند ولي چون جو زمين، يعني هواي گرادگرد آن از ذرات هوا، غبار، بخار آب و ساير اجسام ناخالص مملو است، از اينرو نوري كه از آن عبور ميكند، به وسيلهي اين ذرات به رنگهاي گوناگوني منعكس ميشود. اتمسفر يا جو زمين به گونهاي است كه نور بنفش، ابي و سبز را بيشتر از نور قرمز و زرد منتشر ميكند. از اين رو چون خورشيد در افق رو به پايين ميرود، جو زمين رنگهاي قرمز و زرد را بيشتر در خود نگه داشته، بيشتر آنها را به ديد ما ميآورد. پس به همين دليل است كه افق هنگام غروب به رنگ قرمز جلوهگر ميشود در ضمن، همين سيستم خاص نورافشاني كه در جو زمين وجود دارد، براي ما مطلب ديگري را نيز روشن ميسازد. آن اينكه چرا ما آسمان را آبي ميبينيم؟ نور بنفش و آبي داراي امواجي كوتاه هستند يعني حدود ده مرتبه سريعتر از امواج قرمز در جو زمين پخش ميشوند. اين نكته ميرساند كه اشعهي قرمز خود بطور مستقيم در جو زمين حركت ميكنند، ولي امواج آبي بايد به وسيلهي ذرات هوا، آب و غبار پخش گردند. پس وقتي كه ما سر به آسمان بلند ميكنيم، در حقيقت امواجي را ميبينيم كه بدين گونه پخش شدهاند. آنگاه از همين رو است كه آسمان به نظرمان آبي رنگ مينمايد.